Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Vibeke Haaning er stoppet som formand: “Alting har sin tid”

Vibeke Haaning har været formand i næsten hele KA Plejes levetid, men nu er det slut. Det er det rigtige tidspunkt at stoppe, siger hun.

“Jeg har gennem årene sat stor pris på samarbejdet med FOA. Vi har i fællesskab lavet rigtig gode overenskomster, som både vi og FOA kan være stolte over. Selv om KA Pleje og FOA er forskellige, så har jeg altid oplevet en gensidig nysgerrighed, respekt og forståelse,” siger Vibeke Haaning. Foto: Lars Salomonsen

2024 er for alvor ved at udvikle sig til året for de store abdikationer.

Først var det Dronning Margrethe, der forlod tronen. Håndboldstjernen Mikkel Hansen har også bebudet sit stop. Forleden var det så Vibeke Haanings tur til at abdicere som formand for KA Pleje. En post, hun har bestridt i langt hovedparten af de 20 år, KA Pleje har eksisteret.  

”Det har været spændende og gode år, hvor vi har opnået meget. Men alting har sin tid, og jeg synes, det er det rigtige tidspunkt at stoppe,” siger Vibeke Haaning, der er medejer af pleje- og omsorgsvirksomheden Blæksprutten. Hun slipper heldigvis ikke KA Pleje - hun fortsætter som medlem af bestyrelsen, mens Hans Jensen overtager formandsposten.  

Der er ingen dramatik i skiftet. Baggrunden for hendes beslutning er, at KA Pleje fremover skal have et lidt andet fokus. Der skal fokuseres mere på de gode historier og de steder, hvor samarbejdet mellem kommuner og private fungerer godt.  

”Nu har vi i mange år prikket til lovgivningen og råbt politikerne op. Vi har af og til følt os uretfærdigt behandlet, og vi har ført sager. Jeg har haft en tilgang, hvor tonen af og til har været lidt krigerisk. Jeg synes, at det har været den rigtige strategi, men nu står vi et nyt sted, hvor der er brug for nye boller på suppen,” siger hun og uddyber:  

“Der er brug for en tilgang og tone, der er mindre krigerisk – en tilgang, hvor der fokuseres mere på det, der lykkes, og på de gode historier, hvor samarbejdet med de forskellige kommuner fungerer. Hans er den helt rette til at løfte den opgave,” siger Vibeke Haaning. 

Det spiller også ind på beslutningen, at Vibeke Haaning formentlig inden for kort tid kan sætte store grønne flueben ved et par af de mærkesager, hun og KA Pleje har kæmpet hårdt for i årevis.  

“Politikerne forhandler stadig ny ældrelov, så vi skal ikke tage noget for givet, men alt tyder på, at vi får et uvildigt organ på ældreområdet, som private aktører kan klage til. Det har vi kæmpet for i mange år. Det lader også til, at den nye lov kommer til at bane vej for langt mere procesfrihed i forhold til de ydelser, vi leverer. Det har vi også kæmpet hårdt for,” siger hun.  

Unikt samarbejde med FOA 
Vibeke Haaning nævner overenskomstsamarbejdet med FOA som et af højdepunkterne i de 20 år. Det er unikt, og det var sensationelt, at nystiftede KA Pleje og LO-forbundet FOA med Dennis Kristensen for bordenden var i stand til at indgå et overenskomstsamarbejde. 

“Ja, det var egentlig vildt, at det kunne lade sig gøre. Jeg har gennem årene sat stor pris på samarbejdet med FOA. Vi har i fællesskab lavet rigtig gode overenskomster, som både vi og FOA kan være stolte over. Selv om KA Pleje og FOA er forskellige, så har jeg altid oplevet en gensidig nysgerrighed, respekt og forståelse,” siger hun og fortæller om dengang en FOA-leder tog turen fra København til hendes plejevirksomhed i det nordjyske. Han skulle fortælle om den overenskomst, FOA og KA Pleje havde indgået. 

“Jeg tror, at han inden besøget havde tænkt: Hende Vibeke, hvad er hun for en strigle. Men jeg kunne tydeligt mærke, at han blev positivt overrasket over vores måde at drive virksomhed på og vores tilgang til medarbejderne.” 

Et andet højdepunkt er de værdier, KA Pleje hviler på.  

”Før vi etablerede KA Pleje, var jeg medlem af KA. Så skiftede jeg til Dansk Industri, fordi jeg troede, at det var dem, der skulle forme fritvalgsområdet. Hos dem følte jeg mig mere som et nummer end et menneske,” siger hun og fortsætter: 

“Så jeg ringede til KA og spurgte, om jeg måtte komme tilbage. Det måtte jeg heldigvis, og det var skønt at vende tilbage til de værdier og den tilgang, der præger KA og KA Pleje.”     

 

Vi bringer snarest et interview med KA Plejes nye formand, Hans Jensen. 

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her