Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Ny undersøgelse: I hver 4. kommune har de ældre ikke frit valg

”Det er et kæmpe problem, at de ældre fratages valgfriheden i hver fjerde kommune," siger René Nord Hansen, KA Plejes politiske chefkonsulent.

”Lige om lidt skal politikerne til at forhandle en ny ældrelov på plads. Vi ved, at mange politikere ønsker at styrke valgfriheden, så det bør være en hovedprioritet at lave en lov, der sikrer de rammer, der kan styrke valgfriheden,” siger Réne Nord Hansen. Foto: Jesper Voldgaard

Det står klart og tydeligt i Serviceloven, at de ældre skal have mulighed for at kunne vælge mellem kommunal og privat pleje. Men den mulighed har mange ældre desværre ikke.

I 24 af landets kommuner findes valget ikke, fordi der ikke er nogen privat plejeleverandør. Det viser en helt ny undersøgelse, som arbejdsgiver- og brancheforeningen KA Pleje har udarbejdet på baggrund af data, som SMVdanmark har indsamlet hos landets kommuner. Du finder undersøgelsen her.

”Det er et kæmpe problem, at de ældre fratages valgfriheden i hver fjerde kommune. Det er stærkt problematisk, at så mange kommuner ikke lever op til det, der står i loven,” siger René Nord Hansen, der er politisk chefkonsulent i KA Pleje.

”Lige om lidt skal politikerne til at forhandle en ny ældrelov på plads. Vi ved, at mange politikere ønsker at styrke valgfriheden, så det bør være en hovedprioritet at lave en lov, der sikrer de rammer, der kan styrke valgfriheden,” siger Réne Nord Hansen.

Han og KA Pleje foreslår tre fokusområder, som politikerne bør kigge på i en ny ældrelov.

For det første skal samarbejdet mellem det offentlige og de private aktører på ældreområdet styrkes, så man kommer væk fra den ”dem” og ”os”-tilgang, der desværre tit præger tankegangen i den kommunale forvaltning.

”Vi har ikke grund til at tro, at den manglende valgfrihed skyldes uvilje fra politikernes side. Vi tror, at det snarere skyldes systemets manglende lyst og evne til at samarbejde med de private,” siger René Nord Hansen.

For det andet skal timepriserne, som kommunerne afregner de private leverandører med, være retvisende. Det er de ikke altid i dag, og priserne – som KA Plejes undersøgelse også påviser – svinger unaturligt meget fra kommune til kommune. Hvis timeprisen ikke afspejler virkeligheden, skræmmer man de private aktører væk, og så forsvinder valgfriheden.   

For det tredje bør der etableres en uvildig instans, som de private leverandører kan gå til, hvis de oplever unfair konkurrence fra kommunerne.

KA Plejes politiske chefkonsulent, René Nord Hansen, uddyber gerne på tlf. 53538031.

 

 

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her