Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Ny overenskomst sikrer 12 seniorfridage om året

KA Pleje og FOA er blevet enige om ny treårig overenskomst.

Foto: Colourbox

Seniorer inden for hjemmeplejen kan se frem til 12 fridage om året med fuld løn. Det er et af hovedelementerne i den treårige overenskomst, som FOA og KA Pleje er blevet enige om.

Retten til seniorfridage træder i kraft fra det tidspunkt, hvor medarbejderen har fire år til folkepensionsalderen.

KA Pleje-direktør Karsten Høgild peger på seniorfridagene som den helt store nyhed i overenskomsten.

- Der er virkelig tale om en landvinding. Politikere og fagbevægelse har længe talt om at gøre noget særligt for seniorerne, men indtil videre er det bare blevet til snak. Her viser vi sammen med FOA, at det er muligt at finde fleksible løsninger, der både kommer medarbejdere og virksomheder til gavn, siger Karsten Høgild.

Hjemmeplejen er kendetegnet ved hårdt fysisk arbejde, og i takt med at pensionsalderen stiger, kommer vi til at se endnu flere, som ikke kan holde til at arbejde på fuld tid.

- Vi har brug for alle gode kræfter inden for hjemmeplejen, og det behov vil bare blive endnu større. Derfor skal vi skabe fleksible rammer, der gør, at medarbejdere helbredsmæssigt kan blive længere på arbejdsmarkedet, siger Karsten Høgild.

Tillæg hæves markant

Seniorfridagene er ikke det eneste opsigtsvækkende i den nye overenskomst.

Det tillæg, som medarbejdere får for at arbejde om aftenen og natten, hæves ganske betragteligt. Her og nu stiger tillægget med mere end 20 procent, og der er lagt yderligere stigninger ind i løbet af de tre år, som den nye overenskomst løber.

Et andet væsentligt fokusområde for KA Pleje har været at gøre lønnen synlig og gennemsigtig.

- Vi ser i andre overenskomster, at det er svært at gennemskue, hvad man egentlig får i løn, fordi en del af pengene lander på for eksempel en fritvalgskonto. Vi mener, det er vigtigt, at man kan se, hvad man får i løn. Derfor har vi prioriteret at lægge ekstra penge oven i den direkte løn frem for at opfinde diverse puljer og ordninger, siger Karsten Høgild og uddyber:

- En overenskomst skal give mening for både arbejdsgivere og medarbejdere, og det er tilfældet med de tiltag, vi er blevet enige om, siger Karsten Høgild.

KA Pleje har godkendt den nye overenskomst, som nu skal til afstemning blandt FOAs medlemmer på KA Plejes medlemsvirksomheder.

Bliver det et ja, træder den i kraft med virkning fra den 1. juni 2020.

Overenskomsten kommer i så fald til at omfatte knap 2000 medarbejdere, der arbejder hos private leverandører inden for hjemmeplejen.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her