Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

Kommuner bærer stort ansvar for konkurser

Politikerne bærer hovedansvaret for en stor del af konkurserne, og derfor burde de handle aktivt frem for at tale de ældres valgfrihed ned under gulvbrædderne, skriver Karsten Høgild, KA Plejes direktør, i et indlæg.

Foto: Lars Salomonsen

Der er nærmest ingen ende på de ulyksaligheder, der kan ramme kommunerne, når borgere vælger at få hjælp fra private hænder frem for kommunale.

Sådan må man forstå KL-formand Jacob Bundsgaard, der på KLs hjemmeside taler om, hvor risikabelt det er at udlicitere, og hvordan kommunerne skal stå klar med nødberedskab og kan ende med at skulle betale samme regning to gange.

Der er ingen grund til at tegne det dystre billede, som Jacob Bundsgaard gør.

Lad os begynde med regningen. Det private firma betales først, når opgaverne er løst, så kommunen kommer ikke til at betale for en ydelse, som den ikke har fået.

Når man hører KL-formanden, får han det til at lyde som om, at kommunerne har kæmpe beredskabsenheder med det ene formål at stå klar, hvis et privat plejefirma går konkurs.

Vi ser, at ni ud af ti ældre ved konkurs igen vælger et privat firma, så her har kommunerne en begrænset opgave.

Jeg vil gerne understrege, at vi i KA Pleje, Danmarks største arbejdsgiver- og brancheforening inden for fritvalg, gør alt, hvad vi kan, for at undgå konkurser.

Det samme kan man desværre ikke sige om kommunerne og Folketinget.

Politikerne bærer hovedansvaret for en stor del af konkurserne, og derfor burde Jacob Bundsgaard og kompagni handle aktivt frem for at tale de ældres valgfrihed ned under gulvbrædderne.

For det første er nogle af kommunerne særdeles kreative, når de skal regne deres timepriser ud. De undlader at indregne alle omkostninger, og dermed når de en kunstig lav pris.

De private firmaer skal have samme pris, og det betyder, at firmaerne kommer til at levere ydelser til en pris, der ikke afspejler virkeligheden – så er det klart, at de kommer i økonomiske problemer.

For det andet har Folketinget afskaffet den lovgivning, der pålagde kommunerne at efterbetale de private firmaer, hvis de havde fået udbetalt for lidt. 

For det tredje har kommunerne pligt til at oplyse borgerne om det frie valg, men det sker bestemt ikke altid.

En Epinion-undersøgelse fra sidste år viser, at knap halvdelen af borgerne, som modtager personlig pleje, ikke kender til valgfriheden. Det er virkelig sløjt, at kommunerne i den grad forsømmer deres oplysningspligt.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her