Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Varsling af hovedferie: Hvordan er det nu lige?

Er du i tvivl om reglerne for varsling af hovedferie, så læs med herunder.

Foto: Colourbox

Dine medarbejdere har ret til tre ugers ferie i sammenhæng i perioden fra den 1. maj til den 30. september. Det er det, der betegnes som hovedferien.

Hvis en medarbejder ansættes på et tidspunkt, hvor det ikke er muligt for hende at optjene tre ugers betalt ferie til afholdelse i hovedferieperioden, har hun ret til at afholde hele den ferie, der optjenes, i sammenhæng i hovedferieperioden.

Det er dig som arbejdsgiver, der varsler ferie til afholdelse – men det skal naturligvis ske inden for rammerne af ferielovens varslingsregler. Du skal varsle dine medarbejderes hovedferie til afholdelse med tre måneders varsel.

Da medarbejderen har ret til at holde mindst fire af de fem ugers ferie i ferieåret fra 1. september til 31. august, kan du dog ikke varsle tre ugers hovedferie afholdt i september.

På grund af de lange varslingsregler i forbindelse med varsling af hovedferien er det vigtigt, at du i god tid indhenter dine medarbejderes ønsker til ferien.

På den måde har du mulighed for at planlægge virksomhedens drift - og så vidt muligt imødekomme dine medarbejders ønsker, men samtidig har du mulighed for at varsle ferieafholdelse, hvis ferieplanlægningen ikke kan gå op ud fra medarbejdernes ønsker.

Er medarbejderen beskæftiget med udendørs planteavl, har han ret til mindst ti dages sammenhængende ferie i ferieafholdelsesperioden. Herudover skal mindst fem dage gives i tiden fra den 1. maj til den 31. oktober.

 

Særligt vedrørende øvrige feriedage

De øvrige feriedage – det er dage udover hovedferien - er ikke knyttet til nogen særlig afholdelsesperiode og kan afholdes i såvel hovedferieperioden som i den øvrige ferieafholdelsesperiode, der løber i perioden fra den 1. september til den 31. december i det efterfølgende år -  altså 16 måneder.

Mængden af øvrig ferie, som du kan varsle med en måneds varsel, afgøres ud fra, hvornår medarbejderen er blevet ansat i løbet af ferieåret.

En medarbejder, som har været ansat fra ferieårets begyndelse, vil kunne optjene ti øvrige feriedage, som du kan varsle til afholdelse på et hvilket som helst tidspunkt i ferieafholdelelsesperioden, forudsat at ferien er optjent på afholdelsestidspunktet.

Er medarbejderen ansat senere, optjenes der færre øvrige feriedage.

Giver ovenstående anledning til spørgsmål, er du som KA Pleje-medlem naturligvis velkommen til at kontakte juridisk afdeling.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her