Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Valgfrihed er en afgørende værdi

Det er trist at se, hvordan regeringen ønsker at begrænse valgfriheden på ældreområdet, som vi oplever i de igangværende forhandlinger om en ny lov om velfærdsaftaler, skriver KA Pleje-direktør Karsten Høgild i dette debatindlæg.

Foto: Jesper Voldgaard

For knap 20 år siden indførte Folketinget fritvalgsordningen, der giver ældre ret til at kunne vælge mellem kommunal og privat pleje og omsorg. Det er en meget vigtig rettighed, som vi naturligvis skal stå vagt om.

Det skal vi, fordi de ældre er gamle nok til at bestemme selv.

Det skal vi, fordi undersøgelse på undersøgelse dokumenterer, hvor stor værdi valgfriheden har for de ældre.

Helt konkret betyder valgfriheden, at de ældre kan skifte leverandør, hvis de er utilfredse med plejen. Er de utilfredse med det kommunale tilbud, kan de skifte til et privat tilbud – og omvendt naturligvis.

Den mulighed betyder, at både offentlige og private leverandører hele tiden er nødt til at levere kvalitet fra øverste hylde, og det kommer naturligvis de ældre til gode.

Det er trist at se, hvordan regeringen ønsker at begrænse valgfriheden på ældreområdet, som vi oplever i de igangværende forhandlinger om en ny lov om velfærdsaftaler.

Både statsministeren og ældreministeren taler varmt om valgfrihed, men det er ikke de ældres valgfrihed, det handler om. Det er derimod kommunernes ret til - med deltagelse i frikommuneforsøget som argument - at droppe de ældres lovbestemte valgfrihed.

Jeg begriber ikke, hvordan man kan være modstander af at lade ældre borgere selv bestemme.

Mere frihed til kommunerne er godt, fordi det på mange måder kan animere til en tiltrængt nytænkning og innovation i ældreplejen, men mere frihed til kommunerne på bekostning af borgernes frihed giver ikke mere og bedre velfærd, for valgfrihed er i sig selv velfærd.

Derfor skal retten til frit valg være en hegnspæl i den danske velfærd, som står - hvor den står - for at sætte borgeren i centrum og holde både de kommunale og private leverandører på tæerne.

Det er vigtigt at huske, at brugen af private aktører ikke gør det økonomisk dyrere for samfundet. De private får nemlig ikke en krone mere end den kommunale leverandør, når man følger godkendelsesmodellen, som er den langt mest udbredte på ældreområdet.

Den eneste måde, som den private aktør kan tjene penge på, er ved at være mere effektiv i arbejdstilrettelæggelsen og mere omkostningsbevidst.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her