Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Struer-dom er et attentat på det frie valg

- Det er en bombe under det frie valg, at man på den måde kan omgå godkendelsesmodellen. Nu kan landets kommuner kigge til Struer og lade sig inspirere i forhold til, hvordan man kan slippe afsted med timepriser, der er kunstigt lave, siger KA Pleje-direktør Karsten Høgild.

Dommen åbner døren på vid gab for wild west-tilstande på ældreområdet, siger Karsten Høgild. Foto: Jesper Voldgaard

- Det er en kulsort dag for det frie valg på ældreområdet.

Det siger KA Pleje-direktør Karsten Høgild, efter Retten i Holstebro fredag har afvist branche- og arbejdsgiverforeningen KA Plejes påstand om, at medlemsvirksomheden Privathjælpen ikke har fået en retvisende betaling fra Struer Kommune for levering af pleje og omsorg.

Dommen konkluderer, at det ikke kan godtgøres, at kontrakten mellem Privathjælpen og Struer Kommune er omfattet af reglerne om frit valg efter den såkaldte godkendelsesmodel i serviceloven.

Dermed er kommunen ikke forpligtet til at efterleve de krav, som knytter sig til godkendelsesmodellen, og det har afgørende betydning i forhold til, hvordan man fastsætter korrekte timepriser på ældreområdet.

Det centrale element i godkendelsesmodellen er, at den private og kommunale leverandør skal have præcis samme pris for samme ydelse.

KA Plejes påstand er, at Privathjælpen ikke har fået en korrekt afregning.

- Dommen betyder, at Struer Kommune fuldstændig kan ignorere det, som godkendelsesmodellen kræver i forhold til prisfastsættelse. Dommen åbner døren på vid gab for wild west-tilstande på området, siger Karsten Høgild.

Bombe under det frie valg

Dommen kan få vidtrækkende betydning for det frie valg i hele Danmark.

- Det er en bombe under det frie valg, at man på den måde kan omgå godkendelsesmodellen. Nu kan landets kommuner kigge til Struer og lade sig inspirere i forhold til, hvordan man kan slippe afsted med timepriser, der er kunstigt lave, siger Karsten Høgild og uddyber:

- Nogen vil sikkert sige, at ingen tvinger de private til at byde på opgaver, hvis de ikke er tilfredse med den pris, kommunen tilbyder. Det er rigtigt, men man skal bare huske, at urealistisk lave priser skræmmer de private væk, og dermed forsvinder det frie valg. Dommen er et attentat på den fritvalgsordning, som Folketinget indførte for snart 20 år siden, siger Karsten Høgild. 

KA Pleje vil bruge de kommende dage på at overveje det næste retslige skridt.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her