Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Ny undersøgelse: Stor forskel i timepriser viser behov for uvildig instans

- Undersøgelsen viser med al tydelighed, at der er brug for en uvildig instans, som de private pleje- og omsorgsvirksomheder kan gå til for at få efterprøvet kommunernes afregningspriser, siger politisk chefkonsulent René Nord Hansen.

Arbejdsgiver- og brancheforeningen KA Pleje har udarbejdet en helt ny undersøgelse, der viser, hvor meget afregningspriserne inden for hjemmeplejen svinger fra kommune til kommune.

Undersøgelsen viser desuden, at forskellen på den højeste og laveste afregningspris er vokset siden seneste undersøgelse i 2019.

Afregningspriserne i undersøgelsen er indhentet hos kommunerne. Hele undersøgelsen kan ses her.

”Undersøgelsen viser med al tydelighed, at der er brug for en uvildig instans, som de private pleje- og omsorgsvirksomheder kan gå til for at få efterprøvet kommunernes afregningspriser. I dag er virksomhederne tvunget til at gå rettens vej. Det er en meget bekostelig og langsommelig proces, som de færreste virksomheder reelt har mulighed for at vælge,” siger René Nord Hansen, politisk chefkonsulent i KA Pleje.

”Når private leverandører skal slæbe kommunen i retten for at få afgjort, om en afregningspris, som kommunen selv har beregnet, er retvisende, er der noget afgørende galt med det offentlig-private samarbejde,” siger han.

Historisk dom 

Tilbage i juli i år blev Brønderslev Kommune dømt i Vestre Landsret for at have underbetalt en privat pleje- og omsorgsvirksomhed gennem flere år. Det var KA Pleje, der førte sagen på vegne af medlemsvirksomheden.

Brønderslev blev dømt til at betale fem millioner kroner i erstatning samt sagsomkostninger.

Brønderslev Kommune er desværre ikke ene om at beregne en urealistisk lav afregningspris. KA Plejes undersøgelse viser, at Morsø, Vejen og Gladsaxe kommuners afregningspriser ligger under Brønderslev Kommunes afregningspriser.

”Alt i alt viser vores undersøgelse, at afregningspriserne i landets kommuner varierer så voldsomt, at man må sætte spørgsmålstegn ved, om kommunerne reelt beregner afregningspriserne korrekt, og om de ved, hvilke kriterier der skal indgå i beregningerne,” siger René Nord Hansen.

KA Plejes undersøgelse viser blandt andet, at forskellen mellem den højeste og laveste afregningspris er øget siden vores seneste undersøgelse i 2019.

2019: Faaborg-Midtfyn 536 kr., Faxe 339 kr. – difference på 197 kr.

2021: Viborg 546 kr., Gladsaxe 326 kr. – difference på 220 kr.

 

Afregningspriser 2021:

 

Bund:

Gladsaxe: 326 kr.

Vejen: 349 kr.

Morsø: 349 kr.

Brønderslev: 356 kr.

Herlev: 370 kr.

 

Top:

Bornholm: 512 kr.

Lolland: 514 kr.

Aabenraa: 519 kr.

Slagelse: 526 kr.

Viborg: 546 kr.

 

 

Hele undersøgelsen kan ses her.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her