Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

KA Pleje støtter FOA-kritik af kommuner

KA Pleje deler FOAs kritik af kommuner.

Foto: Colourbox

Der er fuld opbakning fra KA Pleje, Danmarks største arbejdsgiver- og brancheforening inden for fritvalg, til den kritik, som fagforbundet FOA har rejst af kommunernes håndtering af ældreområdet.

FOAs kritik tager udgangspunkt i en aktuel sag fra Gribskov Kommune, hvor ældreplejen er i fritvalg under godkendelsesmodellen. Kommunen tilbyder nu nye leverandører at komme ind på markedet, og den har fastsat en pris for, hvad hele området må koste.

Problemet er, at den fastsatte pris er langt lavere end den pris, som Kammeradvokaten mener, opgaven skal koste. Kommunens fremgangsmåde har betydet, at ingen private virksomheder har ønsket at byde, og dermed risikerer mange borgere at komme i klemme.

- Sagen fra Gribskov er desværre ikke enkeltstående. I øjeblikket ser vi en række kommuner, der har dumpet priserne, så de private virksomheder ikke får den pris, de er berettigede til. Det betyder, at man skræmmer de seriøse virksomheder, der leverer service og omsorg af høj kvalitet, væk. Det er et alvorligt anslag mod det frie valg, som politikerne har besluttet, at der skal være på ældreområdet, siger Karsten Høgild, der er direktør i KA Pleje.

Strid om betaling

KA Pleje har – på vegne af en medlemsvirksomhed – indledt en mod Herning Kommune på baggrund af en strid om betaling.

- Problemet er todelt. Vi kan i en række kommuner se, at de private virksomheder ikke får den betaling, de har krav på, men vi kan ikke få at vide, hvordan kommunerne er nået frem til timepriserne. Vi har gennem længere tid forsøgt at komme i konstruktiv dialog med de berørte kommuner, men det har de ikke ønsket. Derfor kommer vi efter alt at dømme til at se flere retssager, siger Karsten Høgild.

FOA understregede i sin pressemeddelelse, som fagforbundet udsendte tidligere på ugen, at når prisen for ældrepleje dumpes, så stiger risikoen for konkurser og dermed usikkerheden for både borgere og ansatte i de private plejefirmaer.

- Vi deler til fulde FOAs opfattelse. Vi har set, hvordan antallet af konkurser er steget markant siden 2013, hvor politikerne ændrede beregningsmodellen på en måde, der gjorde det lettere for kommunerne at slippe for at betale den reelle pris, siger Karsten Høgild.

Klar til dialog

I begyndelsen af maj var der programsat et møde mellem KA Pleje og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille om emnet, men det blev aflyst, da der blev udskrevet valg.

- Lige så snart en ny regering er på plads, genoptager vi dialogen, så vi kan få løst problemet, siger Karsten Høgild.

Karsten Høgild vil tage emnet op, når KA Pleje inviterer til debat om værdig ældrepleje på Folkemødet. Det foregår fredag den 14. juni kl. 15-16 i SMVdanmarks telt, og i panelet vil der være repræsentanter fra FOA, KL, Ældre Sagen og CEPOS.

- Forudsætningen for en værdig ældrepleje er, at pengene passer. Tingene hænger uløseligt sammen, siger Karsten Høgild.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her