Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

KA Pleje retter hård kritik af lovændring

Lovændringen, som Folketinget netop har vedtaget, fører ikke til færre konkurser inden for hjemmeplejen, siger KA Plejes direktør.

Karsten Høgild, KA Plejes direktør, kritiserer lovændringen i skarpe vendinger. Foto: Lars Salomonsen

KA Pleje, der er Danmarks største arbejdsgiver- og brancheforening inden for fritvalg, retter en skarp kritik af den lovændring, som Folketinget har vedtaget torsdag den 24. maj.

- Politikerne tror, at lovændringen betyder færre konkurser, men skal det mål opfyldes, er der brug for mere grundlæggende ændringer, siger Karsten Høgild, KA Plejes direktør.

Problemet er den afregningsmodel, der benyttes, og den justerer politikerne ikke i denne omgang. Modellen bruger kommunerne til at beregne timeprisen for forskellige ydelser.

Modellen blev ændret i 2013. Det betød, at kommunerne gik fra at skulle fastlægge timeprisen på baggrund af realiserede tal og efterbetale, hvis de havde vurderet forkert – til at de skulle fastlægge timeprisen på baggrund af budgetterede tal.

- Før lovændringen skulle kommunen efterbetale den private leverandør, hvis der var regnet forkert. Det skal kommunen ikke i dag. Lovændringen har haft en stor negativ betydning, og vi kan jo se, hvordan antallet af konkurser er steget voldsomt siden lovændringen, siger Karsten Høgild og uddyber:

- Lovens intention er, at kommunerne løbende skal justere prisen, når de konstaterer, at de ikke selv kan overholde deres budgetter. Men det sker desværre ikke, da kommunerne blot indregner budgetunderskuddet i de gennemsnitlige langsigtede omkostninger. Det betyder, at den private leverandør konstant kommer til at levere ydelser til en pris, der er lavere end den reelle pris.

Kommuner følger ikke loven

Det er KA Plejes klare opfattelse, at kommunerne administrerer lovgivningen forkert, og det har ikke været muligt at få dem til at oplyse, hvordan de når frem til de forskellige timepriser.

KA Pleje har været i dialog med en række kommuner i forsøget på at få dem til at følge lovgivningen og sikre lige konkurrencevilkår for de private leverandører, men det er desværre ikke lykkedes.

I forbindelse med den aktuelle lovændring havde KA Pleje tidligere på måneden foretræde for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

- Her præsenterede vi konkrete forslag til justeringer af afregningsmodellen. Det er ærgerligt, at politikerne i første omgang stort set har valgt at ignorere vores forslag, som kan gøre noget ved problemet med konkurser, siger Karsten Høgild og uddyber:

- Vi har alle en interesse i at mindske antallet af konkurser, så vi vil fortsat forsøge at overbevise politikerne om behovet for at justere modellen.

Karsten Høgild noterer, at udvalget på baggrund af KA Plejes foretræde stillede Sundheds- og Ældreministeriet en række spørgsmål:

- Jeg er ikke imponeret over svarene. Ministeriet svarer i forskellige varianter, at man ikke har de oplysninger, politikerne spørger til. Det vil sige, at de nu har vedtaget lovgivning på uoplyst grundlag.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her