Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

FOA godkender ny overenskomst med KA Pleje

FOAs medlemmer har med overvældende flertal godkendt den overenskomst, som FOA og KA Pleje blev enige om i juni.

FOAs medlemmer har med overvældende flertal godkendt overenskomsten med KA Pleje. Fra venstre ses FOA-næstformand Thomas Enghausen, KA Pleje-direktør Karsten Høgild, KA Pleje-formand Vibeke Haaning og FOA-formand Mona Striib. Foto: Jesper Voldgaard

Seniorer inden for hjemmeplejen kan se frem til 12 fridage om året med fuld løn.

Det er et af hovedelementerne i den nye treårige overenskomst mellem FOA og KA Pleje.

Overenskomsten har netop været til afstemning hos FOAs medlemmer, hvor mere end 95 procent stemte ja. Overenskomsten omfatter knap 2000 medarbejdere, der arbejder hos private leverandører inden for hjemmeplejen.

KA Pleje-direktør Karsten Høgild peger på seniorfridagene som den helt store nyhed i overenskomsten.

Retten til seniorfridage træder i kraft fra det tidspunkt, hvor medarbejderen har fire år til folkepensionsalderen.

- Der er virkelig tale om en landvinding. Politikere og fagbevægelse har længe talt om at gøre noget særligt for seniorerne, men indtil videre er det bare blevet til snak. Her viser vi sammen med FOA, at det er muligt at finde fleksible løsninger, der både kommer medarbejdere og virksomheder til gavn, siger Karsten Høgild.

Hjemmeplejen er kendetegnet ved hårdt fysisk arbejde, og i takt med at pensionsalderen stiger, kommer vi til at se endnu flere, som ikke kan holde til at arbejde på fuld tid.

- Vi har brug for alle gode kræfter inden for hjemmeplejen, og det behov vil bare blive endnu større. Derfor skal vi skabe fleksible rammer, der gør, at medarbejdere helbredsmæssigt kan blive længere på arbejdsmarkedet, siger Karsten Høgild.

Seniorfridagene er ikke det eneste opsigtsvækkende i den nye overenskomst.

Det tillæg, som medarbejdere får for at arbejde om aftenen og natten, hæves ganske betragteligt. Her og nu stiger tillægget med mere end 20 procent, og der er lagt yderligere stigninger ind i løbet af de tre år, som den nye overenskomst løber.

Et andet væsentligt fokusområde for KA Pleje har været at gøre lønnen synlig og gennemsigtig.

- Vi ser i andre overenskomster, at det er svært at gennemskue, hvad man egentlig får i løn, fordi en del af pengene lander på for eksempel en fritvalgskonto. Vi mener, det er vigtigt, at man kan se, hvad man får i løn. Derfor har vi prioriteret at lægge ekstra penge oveni den direkte løn frem for at opfinde diverse puljer og ordninger, siger Karsten Høgild og uddyber:

- En overenskomst skal give mening for både arbejdsgivere og medarbejdere, og det er tilfældet med de tiltag, vi er blevet enige om, siger Karsten Høgild.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her